ONE-FAMILY HOUSE IN SALASPILS, LATVIA    Commission, 2008   The name of the house - "Biksu Maja" comes from the floor plan resemblance to the shape of trousers, spotted by the child of client's family. The modern interpretation of pitched roof one-family house is designed as a compact and freestanding volume that uses the proportion of the narrow and deep building plot to its advantage. Building aligns with the shape of plot, but splits up at the street side, creating an intimate and protected courtyard. The light rendered elevations faces street and are more closed while courtyard elevations have dark wood cladding and large openings to increase amount of natural light inside.
       
     
WEB_perspektiivi-pihalta.jpg
       
     
WEB_asemapiirustus.jpg
       
     
WEB_1-krs.jpg
       
     
WEB_2-krs.jpg
       
     
WEB_elevation-1.jpg
       
     
WEB_elevation-2.jpg
       
     
WEB_section-A.jpg
       
     
WEB_section-B.jpg
       
     
WEB_section-CD.jpg
       
     
  ONE-FAMILY HOUSE IN SALASPILS, LATVIA    Commission, 2008   The name of the house - "Biksu Maja" comes from the floor plan resemblance to the shape of trousers, spotted by the child of client's family. The modern interpretation of pitched roof one-family house is designed as a compact and freestanding volume that uses the proportion of the narrow and deep building plot to its advantage. Building aligns with the shape of plot, but splits up at the street side, creating an intimate and protected courtyard. The light rendered elevations faces street and are more closed while courtyard elevations have dark wood cladding and large openings to increase amount of natural light inside.
       
     

ONE-FAMILY HOUSE IN SALASPILS, LATVIA

Commission, 2008

The name of the house - "Biksu Maja" comes from the floor plan resemblance to the shape of trousers, spotted by the child of client's family. The modern interpretation of pitched roof one-family house is designed as a compact and freestanding volume that uses the proportion of the narrow and deep building plot to its advantage. Building aligns with the shape of plot, but splits up at the street side, creating an intimate and protected courtyard. The light rendered elevations faces street and are more closed while courtyard elevations have dark wood cladding and large openings to increase amount of natural light inside.

WEB_perspektiivi-pihalta.jpg
       
     
WEB_asemapiirustus.jpg
       
     
WEB_1-krs.jpg
       
     
WEB_2-krs.jpg
       
     
WEB_elevation-1.jpg
       
     
WEB_elevation-2.jpg
       
     
WEB_section-A.jpg
       
     
WEB_section-B.jpg
       
     
WEB_section-CD.jpg